Producenci

  • Darmowa dostawa

    od 100zł

Nowy Herbata Pu Erh 50 g Oxalis

Herbata Pu Erh 50 g Oxalis

5519

Oxalis

W magazynie

8,50 zł brutto

Więcej informacji

O PRODUKCIE:

Kraj pochodzenia:
Chiny, prowincja Yunnan, region Yongde, ogród Yongde

Składniki:
Herbata Pu Erh

Opis:

Oto herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienne, stąd znana głównie jako odchudzająca. Ta unikalna herbata typu Pu Erh wytwarzana jest tradycyjną, ręczną metodą. Idealna do wielokrotnych zaparzeń.

Liście: brązowawe, mięsiste.

Aromat i smak: lekko ziemisty.

Kolor naparu: ciemnobrunatny i „gęsty”.

Ojczyzną Pu-Erh (黑茶, hei chá) jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewajacą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej. W odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku).

Jak zaparzać herbaty Pu-Erh?

Odpowiednią ilość herbaty (około 3 gramy na szklankę, 11-13 gramów na 1 litr wody) zalewamy wodą o temperaturze 90-96°C i parzymy około 3-5 minut. Pierwszy zalew możemy wylać po ok. 20 sekundach (w Chinach mówi się o czasie trwającym "trzy oddechy"), ponieważ służy on oczyszczeniu i „obudzeniu” listków. Tę samą porcję liści można zaparzać kilkukrotnie, nieznacznie wydłużając czas parzenia. Zaleca się pić niesłodzoną, koniecznie po posiłkach.

Inne produkty w tej kategorii

Produkty promocyjne